SangGedembai Photographic@Blogspot

SangGedembai Photographic@Blogspot
Blog ini lebih terjerumus kelembah photojournalism.. sekiranya terdapat fakta2 yang menyingung perasaan @ sebagainya.. harap mohon maaf. TQ ~Sang Gedembai.

Sunday, August 24, 2008

My Side Story 1 ~ Renung-renungkan...

Asalamualaikum.,

kadang kala pernah x kita terfikir waktu kita dalam kesusahan, ada orng lagi susah dari kita., sila clik kt hyperlink dibawah ini untuk menyelami apa yang cuba aku sampaikan ini..

http://www.metacafe.com/watch/1659107/inspirational/

renung-renungkan..

Thursday, August 21, 2008

Yang terurai, makin mengurai...

video

Untuk maklumat, segala ayat yang digunakan didalam blog ini ada mengunakan bahasa pasar (bahasa rojak) dan bukan penggunaan bahasa melayu yang betul, oleh itu penulis memohon maaf sekiranya penggunaan ayat-ayat yang tidak menepati frasa mahupun klausa bahasa melayu yang betul. Terima kasih.

Wednesday, August 20, 2008

HIMPUNAN PELAJAR MELAYU MERDEKA

"Air Mata Darah, Bercampur Keringat, Bumi di pijak Milik Orang"
'
'
Tanggal 12hb. Ogos 2008 (selasa) aku mengikuti program GPMS (Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung ) yg bertempat di Resort Intekma UITM Shah Alam, kebetulan pulak program ni sama jer dengan time MB Selangor buat statement pasal kuota 10% UITM tu., buatkan isu-isu yg dibngkitkan dalam himpunan ni semakin panas. Mane taknyer, yang merasmikan majlis ni Menteri di jabatan perdana menteri, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Presiden GPMS pusat Datuk Rezal Merican, Naib Chanselor UiTM sendiri pun ad. dan ramai jugak orang Top2 GMPS hadir.


Sebenarnya penglibatan aku dalam program pun tangkap muat jer., apa pun, ak berterima kasih kat Syafiq (Awe) sebab bg aku peluang ni, walaupun tugas ak sebagai photographer x bertauliah..hahaha. Sepanjang berlangsung program ni, aku rse semangat keMELAYUan aku betul-betul berkobar-kobar, even ak xde la concentrate kt ceramah pun sebab asyik sibuk tngkap gambar kan. ramai juga press yang hadir, ak rse btul2 kerdil jer.. mau tak., sume photographer punyer kamera gempak2 gila, aku ap ad.. hnya D60 ak semata-mata. hahaha.. xpe "from zero to hero".


Smile, Your On My Candid Camera.. Said Cheesy Wedges..

Awe tgh Jem.. waktu dh pkul 10.00a.m, VIP dh dtng tp dewan x full, ksian..


antara hadirin-hadirat serta para media yg hadir.

2botak.. hahaha.. mamat pegang tin tu la tudung saji biru

cube cari aku.. hahah., semestinye aku ar yg take pic ni, waktu ni ak berada dikalangan media dan press, serius dh macm press waktu tu., bangga beb.



aku ngan Sham, tgh dengar cramah.



Baju untuk urusetia.. "HIDUP MELAYU"

Prof. Datuk Seri Dr. Ibrahim Abu Shah, Naib Chanselor UiTM Shah Alam

Majlis bacaan ikrar GPMS, Said control macho.. hahaha



malam meeting, sehari sebelum majlis, yg kanan tu En. Faizal selaku koordinator Majlis, Beliau merupakan ahli Majlis Tertinggi GPMS pusat.

lepas meeting tu., kitaorng bergergas pi gantung bunting ngan banner, dah mcm jentera pilihanraya tampal poster plak..

Tujuan GPMS mnganjurkan program ini adalah untuk mnyedarkan bangsa melayu sendiri akan rintangan dan dugaan, cabaran dan masalah yg berlaku ekoran pertelingkahan politik dan mcam2 lagi. Bangsa melayu kini lupa akan akan ketuanan mereka ekoran sikap "tak pa" dan terlalu selesa akan kehidupan ekonomi menyebabkan melayu2 ini lupa dan alpa akan penularan yang cuba menumbang kan ketuanan melayu itu sendiri.

"Melayukan Gagah di Nusantara"

My Side Story The Series


Mulai tarikh bertuah arini.. 20.08.2008 (2008/2008)., aku akan mula kan "My Side Story The Series" .. yg merupakan rentetan pengalaman dan pengalaman yang aku akan pertontonkan menerusi lensa DSLR D60 aku.


Dalam pada masa yang sama., aku harap anda-anda sekalian dapat memberi komen bukan sahaja di ruangan "Borak & Baring".. tapi kat ruangan komen juga.. aku harapkan sngat feedback dari korang. Onegai Ishimas..

なまさやなんつろ。

Plzzz... tolong la bagi komen yek

Wednesday, August 13, 2008

Kempen KePENGAKAPan

Once Scouts, Always Scouts... Do You..?

Tawarikh Ceritera Perihal Hikayat Sang Gedembai

Sang Gedembai merupakan mahluk ghaib yang menghuni hutan tertentu di beberapa tempat di Malaysia. Sesetengah tempat dipanggil Sang Kelembai. Sang Gedembai mempunyai kuasa sakti yang boleh menyumpah sesiapa sahaja menjadi batu. Sang Gedembai biasanya berada d dalam hutan dan pantang kepada bunyi bising ketika berada di dalam hutan. Jika Sang Gedembai tertarik dengan bunyi tersebut, Sang Gedembai akan menegur. Manusia atau binatang yang ditegur akan menjadi batu.

Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan, Perak mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah yang banyak di situ telah membuat bising dan Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising, telah menegur gajah-gajah tersebut. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu.


Dalam masyarakat orang Asli Semai di Kampung Gajah, jika mereka hendak memburu binatang di dalam hutan, sesiapa yang melaluinya tidak boleh sekali-kali menegur atau menyapa. Jika menegur juga, orang Asli tersebut akan kembali semula ke rumah dengan tangan kosong kerana beranggapan hasil buruan tidak akan dapat. Malahan mungkin akan ditegur oleh Sang Kelembai dan menjadi batu.


Cuba perhatikan betul2.., ni adalah Si Tanggang.
Adakan ibu Si Tanggang juga merupakan keturunan
Sang Gedembai. Renung2kan dan selamat beramal.


Mungkin mamat ni pun kene sumpah ngan Sang Gedembai kot.. Entah la...