SangGedembai Photographic@Blogspot

SangGedembai Photographic@Blogspot
Blog ini lebih terjerumus kelembah photojournalism.. sekiranya terdapat fakta2 yang menyingung perasaan @ sebagainya.. harap mohon maaf. TQ ~Sang Gedembai.

Saturday, March 28, 2009

AND THE TRUTH... (that my feelng too..)

video

DAN SEBENARNYA..
~Yuna.
.
Oh Bulan..
Enggan melayan diriku lagi
Pabila airmata membasahi pipi
Dan lagu lagu di radio seolah-olah memerli aku
Pabila kau bersama yang lain

Adakah perasaan benci ini sebenarnya cinta
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan di sebalik senyumanmu itu
Kau juga menyintai aku

Ku enggan berpura pura ku bahagia
Ku enggan melihat kau bersama si dia
Oh ku akui cemburu
Mula menular dalam diri
Pabila kau bersama yang lain

Adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarya ku mengharapkan
Di sebalik senyuman mu itu
Kau juga merindui aku

Pabila kau merenung matanya
Ku rebah jatuh ke bumi
Di saat kau benar-benar mahu pergi
Seperti ku bernafas dalam air

Adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
Yang masih.. bersemadi untukmu
Dan sebenarya ku mengharapkan
Di sebalik senyuman mu itu
Kau juga merindui aku

Oh...
Dan Sebenarnya ..
Dan Sebenarnya ..
Aku rindu ..

Dan Sebenarnya ..
Dan Sebenarnya ..
Aku tak mampu ..
tanpamu..
.
.
(attribute to Mr. Panglima watkan aku tergerak hati nak post lagu ni dlam blog..)

my Side Story 11 - Photography digital Exhibitions


DCIM (Digital Camera*Imaging*Media) Show 2009.
Calling all photography anf imaging enthusiasts!


Pameran DCIM (Digital Camera*Imaging*Media) berlangsung kat MidValley Exhibition Hall 2.,
sebenarnya., pameran ni pun aku tau dari M'zine Digital Camera (ak pelanggan setia..)


kat pintu masuk exhibition. sume bawak senjata masing2..

Sang Gedembai bersama senjatanya.. (tp simpan dalam beg., malu nk show.. sume yg lain2 camera bapak gempak gilerr!!, teruja btul...)


ni housing DSLR @ video camera utuk shoot underwater punyer.. Equipment tiap satu tu mahal giler.. harga yang atas meja tu leh beli MyVi sebiji + blanja 1 family makan pizzahut lagi.. tu x termasuk harga camera lgi.. cmera yang muat plak sume yang harge RM20'000 ke atas macm Nikon D3 series, D7series & Canon plak yang spesis Mark II,III.



Ni kat booth Nikon., sume ngah tunggu turn nk try tele-zoom dark side punyer (dark side gelaran tuk nikon., White site plak Canon sebab, korang perasan x., lens yang panjang2 tu.. ada yang kaler hitam sume dan ada yang ada strip putih., klu yang putih tu.. tu trademark untuk camera Canon jer.. Nikon lens xde yang ad kaler putih).


time ni aku x sempat tgok, sebab diorng nak tutup lampu gerai., sbb nak support 60 Earth Hour. kat booth Nikon ni jgak., visitor boleh cube DSLR terbaru Nikon D3X (harga dalam RM30'000. body sahaja x termasuk lens).. gempak btul camera tu sbb ak dh try.. memang btul untuk professional sebb aku x reti langsung nk setting camera tu.. all in manual.. tiap kli snap gne cmera tu msti pic blur.. (xpa., from zero to hero).

haa.. ni booth Canon plak.., yang best nyer kat cni., siap ada buat Servis Check camera free., tapi untuk camera Canon jer.. aku pengguna Nikon. perasan x x tingkat atas tu ada camera tele-zoom.., kaler putih tu.. kat booth Canon pun visitor leh cube camera yang ada kat situ.



lpas tu plak Nikon wat tutorial pasal lighting., siap ada expertise dari Nikon Creative Lighting System... yang perempuan kat tengah tu Model.. lawa.. waktu ni sume otai2 tayang senjata masing2.. lens hulemakkkatak., stylo mylo.. aku pakai standart kit lens jer.. malu... ak xde la tangkap pic model tu.. sebab sume otai2 dah standy tempat nak amik foto model tu.


ada yang guna 50mm.. ada yang guna zoom lens.. tp perasan jgak brader yg bawak tele-zoom., msti duduk blkng skli sbb nk adjust focal length kn.. haha.. waktu ni mcm berebut-rebut jer nk amik shoot model ni.. ada brader yg duk depan tu., lens dia bukan tala muka model tu., tp tala kaki., apa yang dia snap tu msti misterius kan.. hahaha,.

lens panjang kaler putih tu Canon.,

aku tangkap gambar orang yang tgah amik gambar.. mcmne tu..? haha.. walaupun camera ak klu nak dibandingkn visitor lain tu.. rase teramat-amat kerdil rasenyer.. tp kita perlu bangga ngan apa kita ada.. bak kata cikgu aku dlu.. "pelan2 kayuh...".


ada jualan merchandise tuk kaki2 fotographer., start dari memory card., smpai lah ke Beg Camera., harga totally untuk aksesori murah 10~30% macm tu la.. tp harga lens ngan camera still mahal sebab ikut harga stardart kn..

Sebenarya., pameran ni julung kali diadakan di Malaysia ni.., kira ni pameran terbesar DCIM ni.., pameran berlangsung selama 3 hari (27-29.3.09). tapi x sume jenama camera terutamaya DSLR ada kat sini., mcm SONY., PANASONIC., dll.. sbb tujuan utama aku datang kat sini utuk merasa guna camera mcmtu la...


tp x pa.. skurang2nya aku dapat knowledge yang ssah betul nak dpat.. sebab sebelum tu ada seminar pasal fotography.. jumpe plak orang2 yang pro dlam photography ni.. watkan aku ber kobar2 nk involve dlam dunia photography..


walaupun aku ahli Bioinformatik.




P/S ~Nantaro gune D60jer.. hope 18mm-200mm...








Thursday, March 26, 2009

my Side Story 10 - lets 60 Earth Hour

Earth hour 2009 is setting that platform for an unprecedented global mandate for action on climate change.

kempen 60 earth hour di Kuala Lumpur, Malaysia.

promote aper tu..?

poskad 60 Earth hour., ingatkn dapat T-shirt.

keadaan asal dataran ais di negara Iceland.

kedudukan GIS (Grafikal Imaging System) tmpat yang sama cuma situasi yang berbeza.. inilah kesan gas rumah hijau (Co2)., pemanasan global menyebab ais menjadi cair.. membimbangkan para saintis sekiranya keadaan in berterusan.. dijangkan dataran pinggir pantai akan tenggelam 45% dalam 50 tahun akan datang.


antara para hadirin.

Global Warming bukan satu isu yang baru.., ia bermula semenjak tahun 1970an lagi., namun pengertian dan penghayatan masyarakat umum masih kurang mengerti akan bahayanya.. efek yang bakal menimpa adalah waris masa hadapan yang mungkin menghadapi kesulitan sekiranya permasalahan ini tidak dibendung segera.


Para saintis bersusah payah memikirkan cara mengatasinya., namun kita masih tidak sedar akan bahayanya.., ini tanggungjawab bersama.


my Side Story 9 - Lets Go to the Zoo

tanggal 21hb Mac 2009., Pengakap kelanasiswa Unisel mnganjurkan program Sukarelawan di Zoo negara.
ceritera akan bersambung ~

Monday, March 23, 2009

PENDRIVE FOR SALE... Much Cheapers in da town..!!!!

Offer pendrive price from RM30.00~RM45.00







other :
(Kingston) 16GB : RM60.00
(Kingston) 32GB : RM80.00

UNTUK PERMINTAAN/PERTANYAAN:
CALL:
NAN : 017-3908154
AGEN-AGEN DIPERLUKAN

Friday, March 20, 2009

Open to all Student..


PERKHIDMATAN FOTOGRAFI.

Ingin tangkap gambar kenang2an bersama-sama rakan sekelas..?
Kami menyediakan perkhidmatan fotografi, editing & jualan gambar..

harga:
Saiz 8R x10" : RM13.00
Saiz 8Rx12" : RM15.00

UNTUK PERTANYAAN/TEMPAHAN:
Nan: 017-3908154
Boy: 019-3882450

Monday, March 16, 2009

My Side Story 8 - sebabkan Aedes., Denggi dapat nama, Masrin Merana..

Tanggal 16 Mac 09., kitaorang berpakat tuk lawat Masrin kat Hospital KPJ sek.20.
Suspek demam denggi. Ksian jgak., kne tahan wad seminggu., sebab stiap kali check darah., number platlet makin jatuh.. keadaan dia lemah betul, nasib baik ada Yana., atleast ada juga penjaga.. haha

doa kan kesejaheraan member.. haha

baju belang : wak Zul., Bju merah : Aku., bju belang : Wan Fa., yang baring pakai selimut: Masrin, mangsa kejadian., kirinya: Yana., bakal isteri tercinta (",)., kanan sekali: Syamil, Driver. juru kamera : Azmi.(tiada dalam gmbar.. kat bawah ada lh..)



Perihal Denggi Di Malaysia.



Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina (nyamuk tu berkenan kat Masrin kot..,haha). Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat.



Puan nyamuk Aedes Aegypti by micro lens 50mm


Tanda & Gejala (Simtom)


Demam mengejut, + sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. (penyakit menggatal x termasuk..).



Rawatan



Digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. (Sebab., platelet darah akan kurang., air akan menambah bilangan platlet.)


p/s:
tiada ubat khusus untuk merawat penyakit itu kecuali aktiviti pencegahan adalah amat penting.



more info :
http://www.moh.gov.my/static/PressReleaseMg7_2009.pdf (SILA BACA..!!!)
http://www.moh.gov.my/MohPortal/index.jsp
http://en.wikipedia.org/wiki/Aedes
http://en.wikipedia.org/wiki/Denggi

Friday, March 6, 2009

My Side Story 7 (siri#2) - Universitas Sumatera Utara in one love

Salam Bloggers., ni adalah sambungan dari part sebelumni.. sebenarya akan ada lagi dalam 2@3 part lagi.. so., memandangkan kekangan masa., tambah thesis aku x siap2 lagi., so harap maaf sebab x dapat nk upload gambar.. Ampuni aku ya..
bergambar dalam ofis Jabatan Sejarah, Fakultas Sastera, USU.

team Player Malaysia(Unisel) menentang team Player Indonesia (USU). aku kagum btul ngan diorang ni.. walaupun kene blasah 8-3.. tp goal permulaan Unisel dimulakan oleh Awe (goalkeeper plak tu..)., ceritanya awal2 ingat main sajer2 jer.. skali USU bawak team Futsal USU daa.. ape lagi.. sume krepot ar.. hahah.. TAHNIAH.!!!

huhu., Tetty & Evi. Kangen sama kamu.

yang berpakaian merah tu penari., yang pakai selempang tu plak pemuzik.., sume perempuan plak tu.. persembahan tradisional tarian Karo.. style..

yang ni pun student USU jgak.., yang dikenali Daniel ngan Pria., tp waktu ni x brapa rapat sangat sebb kami betul2 rapat masa nk pegi lake toba .. kalau kenal awal2 kan best.

sume cube menari tarian Karo., dasyat betul abang manis ni.. hehe.., Radhi pun menari jgak waktu ni.. tp tarian dia dh jadi macam tarian orang nk gi perang.. keras semacam jer.. hahahaha

bergambar kenangan.

(",)

aku ngan Evi..


yang depan aku ni Tetty., belakang plak Yunikar.. Suara Yunikar merdu giler.. suka aku dengar suaranya... "Yunikar.. nnti nyanyikan lagu Im Yours tuk aku ya.. hehe"~nantaro


kat fakulti Kedoktoran Gigi.., ramai penuntut Msia blaja kat sini.

kitaorng kat sne sume jadi kaki botol.. haha.. air teh pun dalam botol..

full reasel.. hahaha... hisyam dah salah tempo...

P/s: nantikan kemunculan My Side Story 7 (siri#3) - hehehe....


Tuesday, March 3, 2009

My Side Story 7 (siri#1) - Universitas Sumatera Utara in one love

Medan ~ In Memory

Program Explorasi Budaya ini berlangsung selama 8hari 9mlam. program Sit in pelajar Unisel seramai 29 orang yang rata2nya darialiran Sains berkampung di Universitas Sumatera Utara. antaraProgram sit in adalah belajar mengenai budaya dan juga music ( pusat pembelajaran kami di tempatkan di Fakultas sastera ~ belajar bersama-sama anak2 sastera & etnomusikologi).
Antara Soretan Peristiwa yang Best banget..


Berlatih dikir barat.., Al-maklumlah.., nak perform kt USU nanti..


Zul tgah bagi training..., chaiyok2..

Lokasi : unisel., Hawa ada bagi briefing ringkas before berlepas menaiki bas.



Lokasi: LCCT, KLIA. nk pegi overseas ni..



kat dalam terminal berlepas.., sume beratur untuk tunggu giliran.


berterbanglah SangGedembai bersama si TudungSajiBiru.


semua teruja.. hahaha...

ni dah sampai kt Airport Polonia., tengah isi borang tuk check kastam.

Zul Sempat pose lg tu.. haha., ni bas USU..

1st day., nak pegi kelas.


student USU. diorang ni la yang banyak membantu kitaorng sepanjang masa di Medan. Love u all....

Melawat Istana Maimon., En. Tudung Saji Biru melaram dengan Permaisurinya berbaju persalinan DiRaja Melayu Deli. haha.., macam pic kawen plak..

makan time.., lokasi, Restoran Ayam Penyek (nasi ayam).. kat KL pun ad branch restoran ni.. sedap betul..

haa.. ni click kitaorng... si tetty & Evi.. baik btul diorang ni.. miss u soo much.. hehe


menaiki angkutan Kota (kira mcm bas jugak la..) tambang sorang cume 3000Rp (RM1 jer.)


semua kecapekkan...,
p/s.. ; gambar2 selanjutnya akan diupload kemudian... TUNGGGUUU... hehe